Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Paweł Wimmer Świeża krew
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 10:50 pm |
|
|
|
Nie czuję jeszcze wszystkich numerów promocyjnych, więc pytanie. Czy książki wystawiane w Allegro to partnerzy, czy też złodzieje?
Znalazłem taką aukcję:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86503674
Brak wydawcy i autora, brak linku partnerskiego, podana liczba 100 egzemplarzy (he!).
Będę wdzięczny za uświadomienie. |
|
 |
|
|
Marek Buraczyński Maniak dyskusji
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 11:00 pm |
|
|
|
Ta aukcja to przede wszystkim złamanie regulaminu Allegro i jako taka może być zgłoszona do zablokowania.
Trudno natomiast ocenić, czy ktoś chce kierować na zakupy przez link partnerski (bo cena 9.97 jest ceną w Złotych Myślach) czy ktoś zamierza sprzedawać zakupioną przez siebie kopię nielegalnie. I jedna i druga opcja jest możliwa więc jako autor możesz się sprzeciwić takiej sprzedaży i wystąpić do Allegro o zablokowanie aukcji.
PS. Brak informacji o autorze i wydawnictwie można także potraktować jako przypisywanie autorstwa danego ebooka sobie (tylko własne ebooki można jeśli się nie mylę legalnie sprzedawać na Allegro) i tym samym uznać za łamanie punktu Regulaminu ZPP zakazującego podszywania sie pod Wydawnictwo _________________ CZAS NA ZMIANY
Prywatne: IBAN - SWIFT
Wykorzystaj maile - kurs |
|
 |
|
|
yod Maniak dyskusji
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 11:07 pm |
|
|
|
Sądzę, że partner ZM stworzył tę aukcję. Szczególnie, że oferuje ebooka w oryginalnej cenie. Zwycięzców odeśle na strony ZM poprzez swój link partnerski i zgarnie 40%.
Tylko uważam, że nie będzie miał wielu klientów, skoro te same produkty wystawiane są bezpośrednio przez Złotych Myśli... |
|
 |
|
|
yod Maniak dyskusji
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 11:10 pm |
|
|
|
Jaki punkt regulaminu Allegro łamie ta aukcja? |
|
 |
|
|
Paweł Wimmer Świeża krew
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 11:50 pm |
|
|
|
yod napisał: |
Sądzę, że partner ZM stworzył tę aukcję. Szczególnie, że oferuje ebooka w oryginalnej cenie. Zwycięzców odeśle na strony ZM poprzez swój link partnerski i zgarnie 40%.
Tylko uważam, że nie będzie miał wielu klientów, skoro te same produkty wystawiane są bezpośrednio przez Złotych Myśli... |
Gdyby tak było, to byłoby to łapanie się lewą ręką za prawe ucho, bo przecież aukcje mają zupełnie inny sens, a tu nie ma co licytować, chyba że daje się nielegalną kopię (te 100 egzemplarzy). Podobna sytuacja jest zresztą w Świstaku. Wystawienie linku w serwisie ogłoszeniowym to już zupełnie inna sprawa. |
|
 |
|
|
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 12:17 am |
|
|
|
Autor aukcji nie wspomina o Złotych Myślach a przecież nie każdy zna ZM więc ten artument jest nietrafiony.
Poza tym działasz aktywnie w PP więc na pewno nie myślisz, że samo istnienie strony Złotych Myśli sprawia, że ten ebook promowany w innym miejscu nie ma szans na znalezienie potencjalnych nabywców.
Jaki punkt regulaminu Allegro łamie ta aukcja? |
Załącznik nr 2 do Regulaminu Allegro "Towary, których wystawienie na aukcji wymaga spełnienia dodatkowych warunków."
10. Publikacje w formie elektronicznej (np. książki, wiersze, poradniki, tzw. "ebooki" itp. Warunki: Sprzedający musi być wyłącznym autorem publikacji
Paweł Wimmer napisał: |
Gdyby tak było, to byłoby to łapanie się lewą ręką za prawe ucho, bo przecież aukcje mają zupełnie inny sens, a tu nie ma co licytować, |
Zbyt mocno jesteś przywiązany do tradycyjnego rozumienia aukcji z przebijaniem jako obowiązkowym elementem. To jest aukcja z opcją "KUP TERAZ" czyli wygrywa ją określona ilość osób, które jako pierwsze zadeklarują gotowość zapłacenia określonej kwoty. Zamiast tradycyjnego "kto da więcej" jest zasada "kto pierwszy ten lepszy".
Cytat: |
chyba że daje się nielegalną kopię (te 100 egzemplarzy). |
Nie koniecznie musi to być nielegalna kopia. Dawno temu (tak ze dwa lata temu ) Wojtek Spytek w roli Menadżera PP polecał sprzedaż ebooków przez Allegro, ale Allegro zakazało. Ebooki można kupować na prezent lub odsyłać ludzi przez link partnerski na stronę wydawnictwa, aby sami sobie kupili skoro i tak mają już ciasteczko.
100 sztuk wynika ze specyfiki aukcji "KUP TERAZ" - aukcja z dużą ilością przedmiotów na dłużej "wystarcza" _________________ CZAS NA ZMIANY
|
 |
|
|
yod Maniak dyskusji
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 12:17 am |
|
|
|
Ale to nie jest licytacja tylko "kup teraz"... Cena jest z góry ustalona.
Zobacz na przykładzie użytkownika zlotemysli_pl, że Allegro może być dobrym miejscem na promocję ebooków.  |
|
 |
|
|
yod Maniak dyskusji
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 12:21 am |
|
|
|
Znowu sekundę za późno...
A co do tego:
Marek napisał: |
Poza tym działasz aktywnie w PP więc na pewno nie myślisz, że samo istnienie strony Złotych Myśli sprawia, że ten ebook promowany w innym miejscu nie ma szans na znalezienie potencjalnych nabywców. |
Chodziło mi o to, że ZM są zarejestrowanym użytkownikiem Allegro (zlotemysli_pl). Na miejscu kupującego nie miałbym żadnych wątpliwości, z której aukcji skorzystać. |
|
 |
|
|
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 12:32 am |
|
|
|
hmm, zlotemysli_pl to na pewno Złote Myśli? jeśli tak, to po co ten link partnerski w profilu użytkownika Allegro?
Nie rozumiem, czy ktoś się podszywa, czy też jest to kolejny przykład działania na szkodę Partnerów?
Kto na tym zarabia, bo chyba Wydawnictwo samo sobie nie wypłaca prowizji a ciasteczka są podmieniane na ciasteczka partnera aukcje.php
ps. Ten użytkownik także łamie Regulamin Allegro, bo przecież Wydawnictwo nie jest jedynym autorem ale Wydawnictwem. _________________ CZAS NA ZMIANY
|
 |
|
|
Mateusz Chlodnicki Administrator
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 3:09 pm |
|
|
|
zlotemysli_pl to na 100% MY
Link Partnerski jest m.in. po to, aby:
a) osoba zajmujaca sie ta dzialalnoscia na allegro otrzymywala wynagrodzenie za prace, ktora wlozyla w ta dzialalnosc
b) abysmy wiedzieli jaki ruch generuje allegro
Nie jest to dzialanie na szkode Partnerow, bo my sprzedajemy wylacznie wersje DRUKOWANE na Allegro, bez ebookow. Nie jest to tez lamanie regulaminu allegro, bo nie sprzedajemy ebookow, tylko normalne ksiazki.
Z tego co widze jednak, wielu Partnerow takze dziala na roznych aukcjach. Na allegro sztuka jest znalezienie takiego doboru TYTULU aukcji i kategorii, zeby trafic do potencjalnego Klienta. Partnerzy moga to przeciez robic znacznie lepiej niz my, a chyba nikt nie ma nic przeciwko, zeby Wydawnictwo sprzedawalo swoje ksiazki takze przez Allegro? W koncu rozwoj wydawnictwa to takze korzysc dla Partnerow. Wiecej pieniedzy na informatykow, ktorzy beda rozwijac system, oprogramowanie dla partnerow itd... to wszystko zespol naczyn polaczonych  _________________ Pozdrawiam
Mateusz Chlodnicki |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 10:01 pm |
|
|
|
Mateusz Chłodnicki napisał: |
Na allegro sztuka jest znalezienie takiego doboru TYTULU aukcji i kategorii, zeby trafic do potencjalnego Klienta. |
Zgadzam się w 100%. Zanim pojawiłem się z "moją" książką tutaj, sprzedawałem ją właśnie przez Allegro i przyznam, że nie wszędzie szła równie dobrze. No ale metodą prób i błędów doszedłem do tego, co Mateusz wykorzystał do stworzenia oferty sprzedającej tę książkę.
Tu sprzedaje się ich jednak więcej niż tam...
Przy okazji pozdrowienia dla wątkotwórcy, autora kursu HTMLa, który polecam wszystkim w potrzebie.  _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
Chcesz zarabiać na blogu tak jak ja (na PP ZM i AdSense)? |
|
 |
|
|
Paweł Wimmer Świeża krew
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 10:50 pm |
|
|
|
k-lis napisał: |
Przy okazji pozdrowienia dla wątkotwórcy, autora kursu HTMLa, który polecam wszystkim w potrzebie.  |
Pozdrawiam również  |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pon Sty 08, 2007 6:39 pm |
|
|
|
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=156179306
Człowiek sprzedaje pełne wersje elektroniczne książek, mailem podaje swój pełny adres i numer konta. Może ktoś ma ochotę do niego od Was zadzwonić? Wśród komentarzy sprawdziłem dwa, oba z takiej samej aukcji. _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
Mateusz Chlodnicki Administrator
|
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 5:28 pm |
|
|
|
Zaraz sie tym zajme, ale dlaczego sadzisz, ze to PIRAT? Na zdjeciu (bardzo niewyraznym) wyglada to jak wersja drukowana... jesli kupil, to ma prawo ja odsprzedac, bo to przeciez nie kopia.
Ale oczywiscie zaraz to sprawdzimy. _________________ Pozdrawiam
Mateusz Chlodnicki |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 10:00 pm |
|
|
|
Pytałem, napisał że chodzi o wersje elektroniczne. Jest to (ponoć) cały komplet, wersje pełne, "po co kupować tam za 100 PLN skoro można mieć taniej" -- tak napisał.
Kopie maili mogę wysłać Ci jutro wieczorem z domu, bo mam na domowym komputerze... _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
|