Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 7:07 pm |
|
|
|
karaani napisał: |
ale przecież konkurencja cenowa jest jednym z mechanizmów wolnego rynku |
Tak, gdy jest kilku producentów (kilka wydawnictw). Albo choćby kilku dystrybutorów (kilka osób sprzedających książki kupione w ZM hurtowo).
A Ty nie jesteś ani producentem, ani dystrybutorem. Jesteś podwykonawcą, pracującym na umowę-zlecenie.
chciałbym sprzedawać książki w normalnej cenie, ale nie da się wszystkim nakazać wystawiania w tej samej cenie i tym momencie powstania sytuacja w której partnerzy znikną z Allegro. |
Ja sprzedaję po normalnej cenie i jakoś nie przymierzam się do tego, by zniknąć z Allegro.
A jeśli ludzie będą woleli kupować "moją" książkę na Allegro od innego partnera zamiast na mojej stronie ode mnie (bo taniej), to ja ją po prostu "zabiorę" z ZM i przeniosę do wydawnictwa, które w regulaminie zabroni sprzedaży książek po cenie niższej niż oficjalna.
Nie patrz tylko w kontekście jeden partner na Allegro kontra drugi. Spójrz w kontekście sprzedaży na Allegro kontra sprzedaż poza nim. Nie jest w naszym (partnerów) interesie, by sprzedaż odbywała się tam po cenach niższych niż w naszych serwisach, bo tracimy dwa razy... _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
Chcesz zarabiać na blogu tak jak ja (na PP ZM i AdSense)? |
|
 |
|
|
karaani Dyskutant
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 7:36 pm |
|
|
|
k-lis napisał: |
A jeśli ludzie będą woleli kupować "moją" książkę na Allegro od innego partnera zamiast na mojej stronie ode mnie (bo taniej), to ja ją po prostu "zabiorę" z ZM i przeniosę do wydawnictwa, które w regulaminie zabroni sprzedaży książek po cenie niższej niż oficjalna. |
Przecież dostajesz wynagrodzenie za sprzedaną książkę, więc w czym problem. Rozumiem, że sprzedając sam otrzymujesz więcej niż z książki sprzedanej przez kogoś. Ale mnie jako sprzedającego interesuje to co dzieje się na Allegro, bo tu jest mój rynek (a rynek dyktuje ceny). Przecież Klient idzie tam gdzie taniej, ale jeżeli Ty na tym tracisz to zaczynam rozumieć Twój punkt widzenia. |
|
 |
|
|
mixrad Maniak dyskusji
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 2:37 pm |
|
|
|
Przecież dostajesz wynagrodzenie za sprzedaną książkę, więc w czym problem. Rozumiem, że sprzedając sam otrzymujesz więcej niż z książki sprzedanej przez kogoś. Ale mnie jako sprzedającego interesuje to co dzieje się na Allegro, bo tu jest mój rynek (a rynek dyktuje ceny). Przecież Klient idzie tam gdzie taniej, ale jeżeli Ty na tym tracisz to zaczynam rozumieć Twój punkt widzenia. |
No cóż wg mnie nie masz racji, ponieważ sam podcinasz gałąź na której siedzisz. Inaczej mówiąc, wolisz krótkooresowe zyski zamiast długookresowych.
Powiem więcej, sprzedajesz jeszcze na allegro po niższych cenach tylko z dwóch powodów:
1) że ZM nie wprowadziło odpowiednich zmian w regulaminie
2) inni partnerzy mają bardziej długookresowe i odpowiedzialne spojrzenie i nie dali niższych cen od Ciebie, bo wtedy byś sprzedał moze z 1 książkę na miesiąc i zarobił na niej 10% (minus prowizja allegro i koszty wystawienia wielu książek)
Czy naprawdę nie widzisz takiego zagrożenia? _________________ http://worki-do-odkurzaczy.pl - mamy wszystkie
http://inoxcrom.pl - eleganckie pióra i długopisy - niezapomniany prezent
http://zwalczaj.pl - jeśli robactwo Ci przeszkadza
http://e-zszywacz.pl - życie biurowe może być łatwiejsze |
|
 |
|
|
KARMAVEDA Stały bywalec
|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 11:42 pm |
|
|
|
ok wiem ze juz troche minelo a co ze sprzedaza na bazarach w tej samej cenie co w ZM  _________________ ZARABIAJ w FUNTACH |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 4:38 pm |
|
|
|
Co zrobisz z papierową wersją po jej kupieniu w ZM, nie ma kłopotu. Możesz nawet sprzedawać drożej.  _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
KARMAVEDA Stały bywalec
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 2:36 am |
|
|
|
ktos probowal skutek pozytywny? _________________ ZARABIAJ w FUNTACH |
|
 |
|
|
Cinek Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 12:33 pm |
|
|
|
KARMAVEDA napisał: |
ktos probowal skutek pozytywny? |
Jasne, każdy z nas ma stoisko na jakimś bazarku.
Ostatnio do każdego buka dodajemy drożdżówkę za free  |
|
 |
|
|
Denwer455 Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 12:50 pm |
|
|
|
Cinek napisał: |
ktos probowal skutek pozytywny? |
Jasne, każdy z nas ma stoisko na jakimś bazarku.
Ostatnio do każdego buka dodajemy drożdżówkę za free  |
Ja mam dwa, a do drożdżówki dodaje lizaka  _________________ Kredyty,karty,konta,rachunki firmowe
Program partnerski - 1000 zł za poleconego ! - Zarejestruj się i ty i zarabiaj! |
|
 |
|
|
Cinek Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 12:51 pm |
|
|
|
Denwer455 napisał: |
Ja mam dwa, a do drożdżówki dodaje lizaka  |
ejjjjjj, ustalaliśmy, że nie dajemy podwójnych bonusów !! |
|
 |
|
|
Denwer455 Maniak dyskusji
|
|
 |
|
|
KARMAVEDA Stały bywalec
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 1:23 pm |
|
|
|
ok to ja bedeczytal na glos ...dzieki za posy _________________ ZARABIAJ w FUNTACH |
|
 |
|
|
Cinek Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 1:26 pm |
|
|
|
ok to ja bedeczytal na glos ...dzieki za posy |
Łatwiej by Ci było kupić wersję audio i puszczać z bumboxa  |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 6:37 pm |
|
|
|
Na bazarze to chyba bez sensu, ale na jakiś branżowych targach to już miałoby ręce i nogi. _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
Aneta Styńska Administrator
|
|
 |
|
|