Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Dorka Świeża krew
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 8:39 am |
|
|
|
FAQ Zlotych Mysli glosi:
Cytat: |
Czy ebooki są z licencją do dalszej odsprzedaży?
Nie, ebooków zakupionych w Złotych Myślach, w związku z ochroną praw autorskich nie można odsprzedawać dalej. Jest to zabronione przez nasz regulamin. |
Jednak widzialam ze na Allegro niektorzy te e-booki sprzedaja.
Wiec jak to jest? Czy to jest legalne, czy nie?
Czy ten zakaz dotyczy tylko e-bookow na CD czy drukowanych takze? _________________ Pozdrawiam
"Zycie jest jak trabka w orkiestrze jazzowej. jesli w nia nie tchniesz nic z niej nie wyjdzie" Luis Armstrong |
|
 |
|
|
Denwer455 Maniak dyskusji
|
|
 |
|
|
Marek Buraczyński Maniak dyskusji
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 11:06 pm |
|
|
|
Na Allegro nikt nie może sprzedawać ebooków, gdyż tam po prostu nie wolno tego robić. Można tam sprzedawać tylko książki w wersji drukowanej.
Zakaz dotyczy ebooków pod każdą postacią, czyli nawet jeśli po zakupie ebooka ktoś go nagra na płytę lub wydrukuje to nie ma prawa go sprzedać. Można natomiast sprzedawać zakupioną przez siebie wersję drukowaną pod warunkiem skasowania ze swojego dysku otrzymanej gratis wersji elektronicznej. _________________ CZAS NA ZMIANY
Prywatne: IBAN - SWIFT
Wykorzystaj maile - kurs |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 8:50 am |
|
|
|
Precyzując, na Allegro wolno sprzedawać ebooki, gdy:
* sprzedający jest ich jedynym i wyłącznym autorem,
* ebooki są na licencji GNU/GPL.
To rzecz jasna nie dotyczy nas, partnerów ZM, ale jakby ktoś chciał napisać ebooka, może go spokojnie sprzedawać na Allegro. Ale chyba lepiej wydać go tutaj.  _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
Chcesz zarabiać na blogu tak jak ja (na PP ZM i AdSense)? |
|
 |
|
|
Marek Buraczyński Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 11:31 pm |
|
|
|
k-lis napisał: |
Precyzując, na Allegro wolno sprzedawać ebooki, gdy:
* sprzedający jest ich jedynym i wyłącznym autorem,
* ebooki są na licencji GNU/GPL.
To rzecz jasna nie dotyczy nas, partnerów ZM, ale jakby ktoś chciał napisać ebooka, może go spokojnie sprzedawać na Allegro. Ale chyba lepiej wydać go tutaj.  |
Przepraszam za uproszczenie - odpowiadałem na pytanie dotyczące ebooków Wydawnictwa Złote Myśli, ale rzeczywiście moją wypowiedź można było zinterpretować jako ogólną zasadę obowiązującą na Allegro - mój błąd.
Przy okazji doprecyzuję także, iż druga część mojej wypowiedzi dotyczy nie tylko Allegro, ale jest to zasada ogólna. Nasze ebooki sprzedajemy z licencją zabraniającą odsprzedaży. _________________ CZAS NA ZMIANY
Prywatne: IBAN - SWIFT
Wykorzystaj maile - kurs |
|
 |
|
|
Dorka Świeża krew
|
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 12:32 am |
|
|
|
Faktycznie.
Po dokladnym przejrzeniu Allegro znajduja sie tam aukcje tylko tych drukowanych. Elektronicznych nie widzialam.
Jak widac, sprzdaz e-bookow zgranych na CD = plyty z piracka muzyka. _________________ Pozdrawiam
"Zycie jest jak trabka w orkiestrze jazzowej. jesli w nia nie tchniesz nic z niej nie wyjdzie" Luis Armstrong |
|
 |
|
|
|