|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Denwer455 Maniak dyskusji
|
|
 |
|
|
dawid_chojnacki Świeża krew
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 7:29 pm |
|
|
|
ok, ale zapominamy o jednej grupie użytkowników - tych co kupują książki w ilości kilku sztu i sami wysyłają? tym też zabronimy dawać mniejszej ceny? nie, bo to ich prawo |
|
 |
|
|
Denwer455 Maniak dyskusji
|
|
 |
|
|
karaani Dyskutant
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 8:15 pm |
|
|
|
Popieram pomysł mixrada. Tylko proponowałbym, aby ustalić listę kar - czyli najpierw ostrzeżenie, później zawieszenie czasowe, aż do całkowitego usunięcia konta w PP.
Dobrze byłoby, gdyby również Partnerzy mogli na Allegro zgłaszać podejrzanych sprzedających - chodzi o ułatwienie życia Wydawnictwu (w innym przypadku trzeba by delegować jedną osobę do ciągłego nadzoru Allegro - a tak sami dopilnujemy przestrzegania regulaminu).
Z drugiej strony obawiam się, że część osób może zrezygnować z PP i sprzedawać samodzielnie książki, co nadal będzie powodować zaniżanie cen i co na pewno odbije się na legalnie działających Partnerach. Bo co stoi na przeszkodzie abym kupił w Wydawnictwie 100 szt. książek i sprzedawał taniej. Wtedy spadnie sprzedaż normalnych Partnerów i to ograniczenie w regulaminie może spowodować, że część obecnych Partnerów zrezygnuje. Możemy wbić sobie samobója. |
|
 |
|
|
rewelacja Maniak dyskusji
|
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 9:34 am |
|
|
|
Minęło półtora miesiąca, sprawa utknęła w miejscu. Co dalej się w tym temacie dzieje? _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
Chcesz zarabiać na blogu tak jak ja (na PP ZM i AdSense)? |
|
 |
|
|
Marek Buraczyński Maniak dyskusji
|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 9:36 pm |
|
|
|
5 grudnia do Partnerów został przez Anetę wysłany mailing, w którym znalazł się między innymi następujący fragment:
Cytat: |
> Sprzedaż na Allegro
Wiem, że wielu Partnerów interesuje sprzedaż produktów poprzez Allegro, szczególnie, że w grudniu ruch na Allegro będzie jeszcze większy niż zazwyczaj, więc warto to wykorzystać.
Właśnie dlatego, przygotowałam dla Ciebie szybką ściągę, jak się do tego zabrać.
Zanim jednak zaczniesz sprzedawać za pośrednictwem Allegro, przeczytaj regulamin serwisu, i zasady prowadzenia aukcji, a następnie skorzystaj z moich podpowiedzi:
1. Wystawiaj wyłącznie KSIĄŻKI, ponieważ sprzedaż ebooków, jeśli się ich samodzielnie nie napisało, jest zabroniona i grozi usunięciem aukcji.
2. E-mail, który otrzymuje kupujący po skończonej aukcji powinien zawierać Twój link partnerski prowadzący do FORMULARZA ZAMÓWIENIA danej książki. Płatność za towar, musi być obsługiwana przez Złote Myśli, aby współpraca partnerska miała nadal charakter przedsprzedaży!
To bardzo ważne, ponieważ:
- zamówienie jest realizowane przez ZM, dzięki czemu cała odpowiedzialność jest po naszej stronie,
- wykorzystujesz darmową przesyłkę wersji papierowej, więc nie dopłacasz do interesu.
3. Pamiętaj, że Allegro pobiera prowizje za pośrednictwo w sprzedaży, więc do aukcji wybieraj najdroższe książki, by na tym faktycznie zarobić, a nie stracić.
4. W aukcji zaznacz, że jesteś naszym Partnerem. Nigdy nie podszywaj się bezpośrednio pod ZM.
5. Wystawiaj książki dokładnie w tej samej cenie, która podana jest w katalogu ZM.
6. Do poprawienia wyglądu graficznego aukcji używaj swoich własnych materiałów graficznych lub tych które my polecamy w panelu narzędziowym. Nie łam praw autorskich, używając cudzych grafik!
PRZEDSPRZEDAŻ jest niezwykle prosta, prawda Marku?
Zatem, nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Ci wspaniałej Świątecznej przedsprzedaży. |
_________________ CZAS NA ZMIANY
Prywatne: IBAN - SWIFT
Wykorzystaj maile - kurs |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 9:55 pm |
|
|
|
Faktycznie, ale mi wstyd...
Widzę jednak wciąż aukcje, które nie spełniają tych sugestii. _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
Marek Buraczyński Maniak dyskusji
|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 10:21 pm |
|
|
|
Pod tym postem będzie taki ładny przycisk PW a nieco nad nim adres e-mail. Jeśli dostanę linki do aukcji wraz z zastrzeżeniami do nich przekażę je "wyżej" i jakiś Partner może nie być wkrótce najszczęśliwszym człowiekiem na świecie. _________________ CZAS NA ZMIANY
Prywatne: IBAN - SWIFT
Wykorzystaj maile - kurs |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 8:31 am |
|
|
|
No wiesz... Ale z drugiej strony te ustalenia Aneta przekazała jako "podpowiedzi". Nawet nie "zalecenia" czy "reguły"... _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
karaani Dyskutant
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 2:09 pm |
|
|
|
A co z osobami, które kupują książki przez Złoty Klub, lub większe ilości bezpośrednio z Wydawnictwa. My jako Partnerzy, nie będziemy mieli szans z nimi w sprzedaży. Bo nie wyobrażam sobie, że również oni będą musieli się dostosować do tych cen. Jeżeli tak będzie, to ja rezygnuję z programu partnerskiego, ponieważ dla mnie najważniejszy jest wolny rynek. Rozumiem obawy niektórych związanych z obniżaniem cen, jednak jeżeli wydawnictwo sprzedaje dzięki nam książki to gdzie jest problem. Na dłuższą metę może to być zła decyzja - zawsze sztuczne regulowanie rynku nie udawało się. Nie zabija się kury znoszącej złote jajka. Chyba, że wydawnictwo samo chce mieć monopol na sprzedaż na Allegro (a raczej tak nie jest), to wtedy wszystko jest jasne. |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 2:41 pm |
|
|
|
A czemu Ty nie możesz kupować książek bezpośrednio z Wydawnictwa z upustami? _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
Aneta Styńska Administrator
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 2:52 pm |
|
|
|
Spokojnie
Punkt 5 dotyczy sytuacji, gdy Partner przedsprzedaje - czyli poleca produkty - wtedy cena z naszego katalogu i cena aukcji muszą być identyczne, żeby klient nie czuł się oszukiwany. Tu zawsze musi być spójność między Wydawnictwem a Partnerami.
Partnerzy konkurować powinni wartościami dodawanymi - czyli np. jakimś gratisem - bo to buduje prawdziwą konkurencję, a nie wojna cenowa. Wbrew pozorom Wy jako Partnerzy macie tutaj przewagę - bo my mamy w ofercie włącznie książkę na swojej aukcji (czasami z CD Specialem), Wy możecie dodać coś oryginalnego. Jeśli ktoś czuje się ekspertem językowym, to wystawiając książki do angielskiego może gratis zaoferować własnego ebooka np. "Mój sekret w szybkiej nauce słówek", czy gratisowe sprawdzenie pracy domowej dla uczniów, czy 15-minutową konferencję językową na skypie. Możliwości są nieograniczone. Nie dość, że zwiększycie sprzedaż, to jeszcze budujecie sobie markę eksperta w danej dziedzinie.
W momencie sprzedaży książek własnych - czyli z obrotu wtórnego, można podawać taką cenę, jaką Wystawiający uważa za słuszną, ponieważ w tej sytuacji to on obsługuje całą sprzedaż. _________________ Pozdrawiam serdecznie
Aneta Styńska :: Manager PP |
|
 |
|
|
karaani Dyskutant
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 6:29 pm |
|
|
|
Do k-lis:
nie kupuję sam, gdyż chcę sprzedawać możliwie największą ilość książek (chodzi o różne tytuły) i trudno byłoby zamówić mi po kilkadziesiąt sztuk z 50 tytułów. Po pierwsze cześć sprzedaje się szybciej, a część zalegałaby mi w domu, a po drugie mogłyby powstawać opóźnienia w wysyłkach (z powodu braku kilku tytułów). A teraz książki docierają ekspresowo. Dlatego korzystam z dobrodziejstw PP.
To tyle. |
|
 |
|
|
karaani Dyskutant
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 6:35 pm |
|
|
|
Aneta Styńska napisał: |
Spokojnie
Partnerzy konkurować powinni wartościami dodawanymi - czyli np. jakimś gratisem - bo to buduje prawdziwą konkurencję, a nie wojna cenowa. |
ale przecież konkurencja cenowa jest jednym z mechanizmów wolnego rynku - więc czemu jej się tak bać? Jeżeli ktoś sobie nie radzi w takiej sytuacji, to czemu pretensje kierowane są do tych którzy próbują sobie poradzić. "Wszyscy" tak strasznie narzekali na hipermarkety, ale ilekroć tam jestem to są tam ciągle kolejki. Więc z pewnymi rzeczami należy się pogodzić. Jak już kiedyś pisałem, chciałbym sprzedawać książki w normalnej cenie, ale nie da się wszystkim nakazać wystawiania w tej samej cenie i tym momencie powstania sytuacja w której partnerzy znikną z Allegro. |
|
 |
|
|
|
|
|