Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pią Gru 15, 2006 6:24 pm |
|
|
|
Witam!
Jak wiadomo, na Allegro prowadzona jest sprzedaż książek Złotych Mysli. Czy byłaby możliwość samodzielnego prowadzenia przez partnera sprzedaży książek za pośrednictwem tego i/lub innych serwisów aukcyjnych?
Dodam dla ścisłości, że nie prowadzę Działalności Gospodarczej, więc musiałbym być w jakiś cudowny sposób być rozliczany zwyczajnie przez prowizję. Na przykład po zalicytowaniu kupujący byłby kierowany na stronę u mnie na serwerze, tam by wpisywał maila i imię (jak teraz w formularzu zamówienia) a resztę obsługiwałby normalny system zamówień.
Pytam z tego względu, że za dawnych czasów nim moja książka została wydana w ZM sprzedawałem ją przez Allegro z całkiem niezłym skutkiem, nawet nieco drożej niż sprzedawana jest tutaj... Teraz nie jest ona sprzedawana na Allegro, więc w pewnym stopni się ten kanał sprzedaży "marnuje".  _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
Chcesz zarabiać na blogu tak jak ja (na PP ZM i AdSense)? |
|
 |
|
|
marcin121 Świeża krew
|
Wysłany: Pią Gru 15, 2006 8:24 pm |
|
|
|
Witam
Z tego co mi wiadomo Allegro nie zezwala na sprzedaż ebooków, jeśli nie masz praw autorskich. Swojego czasu pisałem na ten temat do Wojtka Spytka, ponieważ on namawiał partnerów do takiej sprzedaży. Allegro jednak kasowało moje aukcje, jako naruszające regulamin. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Pozdrawiam,
Marcin |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Sob Gru 16, 2006 9:42 am |
|
|
|
O ile dobrze pamiętam, masz rację, co więcej nie wystarczy mieć praw autorskich -- trzeba być jedynym i wyłącznym autorem.
Ale w tej chwili we wskazanych przeze mnie aukcjach są książki papierowe... I o takie mi chodziło.  _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
Mateusz Chlodnicki Administrator
|
Wysłany: Wto Gru 19, 2006 9:31 am |
|
|
|
Na Allegro mozna sprzedawac ebooki, ale musza byc one wysylane na CD, wiec to i tak tutaj odpada.
Niektorzy Partnerzy sprzedaja nasze ksiazki na Allegro, na zasadzie takiej, ze wystawiaja aukcje opisujaca wersje drukowana w cenie oczywiscie takiej jak jest u nas w serwisie, a po wylicytowaniu aukcji przesylaja Klientowi namiar na formularz zamowienia danej ksiazki i 'instrukcje' jak to zrobic, piszac, ze sa Partnerami naszego serwisu.
To jedyny sposob, chyba, ze chcesz kupic po prostu hurtem np. 50 ksiazek drukowanych (po cenie obnizonej o 40% - prowizja Partnerska) i sprzedawac je niezaleznie wysylajac poczta. Taka opcja tez jest mozliwa. _________________ Pozdrawiam
Mateusz Chlodnicki |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Wto Gru 19, 2006 9:34 am |
|
|
|
Czyli generalnie nie macie nic przeciwko temu, by stworzyć aukcję z opisem książki papierowej i ją "sprzedawać" poprzez podawanie linka partnerskiego do formularza zamówienia? _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
Piotr L. Maniak dyskusji
|
Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:33 am |
|
|
|
Jak najbardziej nie ma problemu zeby sprzedawać ksiązki na allgro. Sam tak kiedyś czyniłem.
Sukcesem do zadowolenia klienta jest Oczywiscie - dobra obsługa i INFORMACJA i innej formie realizacji zamowienia.
Czesto zdazało sie tak, ze po zakonczeniu aukcji - w kilka minut otrzymywałem meila/telefon " wlasnie zrobilem przelew na pana konto (...)"
Dlatego, dobrze robić tak, ze tworzymy konto na allegro TYLKO DO EBOOKÓW. W meilu od allegro dajemy info i tak
Kupiles ksiazke... "...." aby zakonczyc musisz:
Ja to troszke zautmatyzowałem i robilem tak ze byl podany link do www na hasło, w ktorej ktos wybierał ksiazke jaka kupil - i otwierała mu sie strona, z informacja o dalszym postepowaniu
PS: Przygotuj sie na allegrowiczów ktorzy beda niezadowoleni z powodu kupowania "na około"  _________________ Odlewy gipsowe
5126,80zł w innym PP?
plamka zabiera głos |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 4:22 pm |
|
|
|
Wystawiłem aukcję z pięcioma książkami, w dziale książki -> technika -> samochody. W ciągu 10 dni nie sprzedała się żadna.
W sobotę wieczorem ponowiłem aukcję i wystawiłem jej drugi "egzemplarz" w kategorii firma i przemysł -> przemysł i automatyka -> przemysł energetyczny -> pozostałe. W tej drugiej kategorii w ciągu 40 godzin sprzedało się 5 egzemplarzy. W kategorii książkowej w drugiej aukcji - 1 egzemplarz.
Mniej kolorowo sprawa wygląda od strony prowizji... Na przykładzie skutecznej aukcji:
* koszt wystawienia - 1 PLN,
* miniaturka - 0,15 PLN,
* dopłata za 14 dni (jak się okazuje, niepotrzebna) - 0,20 PLN,
* prowizja od sprzedaży wszystkich 5 egzemplarzy - 5,99 PLN.
W sumie 7,34 PLN, więcej niż prowizja z PP za jedną książkę.
Na razie traktuję to jako eksperyment, jeśli się sprawdzi, będę to jakoś rozkręcać.
Aha, na 6 sprzedanych egzemplarzy otrzymałem:
* pytanie o możliwość wysłania za pobraniem z prośbą o podanie numeru konta i kosztu przesyłki,
* prośbę o numer konta,
* potwierdzenie zakupu z prośbą o numer konta.
Przyznam, że spodziewałem się, że klienci będą bardziej kumaci i przeczytają CAŁY opis książki.  _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
mp Dyskutant
|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 1:32 pm |
|
|
|
Ja tez ostatnio wystawilem kilka takich aukcji Prowizja ze ZM za jedna sprzedana ksiazke oplaca koszty aukcji i prowizji Allegro a pozostale 5 prowizji dla mnie
Narazie na 6 sprzedanych ksiazek dostalem:
- jedna prosbe o wysylke za pobraniem
- jeden niezadowolony troche, ze jest to zalatwiane 'na okolo'
- jeden po tygodniu pisze, ze jeszcze nie dostal ksiazki (mam nadzieje, ze na dniach dostanie)
- pozostali jeszcze sie nie odezwali i nie skomentowali.
Poczekam na ich komentarze i zobacze na ile beda zadowoleni Mam nadzieje, ze beda bo Allegro to spory rynek, dzieki ktoremu nadrobilem troche moj ostatni zastoj w PP ZM. |
|
 |
|
|
Franki105 Obserwator
|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 7:22 pm |
|
|
|
Rowniez zastanawialem sie nad aukcja Allegro czysto informacyjna i kierujaca na moja strone ZPP, ale po przejrzeniu regulaminu zwatpilem :/ Widze jednak ze jest pewna metoda zaprzegniecia tego mechanizmu. Chyba i ja sprobuje. A co do sprzedawlnosci, to faktycznie chyba kluczem jest najpierw odpowiednie umieszczenie aukcji, no i oczywiscie profesjonalna obsluga klienta, ale o tym chyba juz nie trzeba wspominac doswiadczonym allegrowiczom.
Co do samej sprzedarzy, to mam takie pytanie, bo to mogloby byc pomocne przy obsludze klienta. Mianowicie: czy jako Partner ZPP moge otrzymac informacje o statusie takiego zakupu przez allegro, aby wiedziec czy klient dopelnil formalnosci prawidlowo lub jaki jest aktualny status przesylki, tak aby mozna bylo w razie potrzeby klienta informowac jesli o taka informacje poprosi...
Pozrawiam |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 8:00 pm |
|
|
|
Wczoraj miałem rozmowę telefoniczną w stylu "czy muszę teraz jeszcze czekać na maila jak już kupiłem książkę na Allegro?". Człowiek nie potrafił zrozumieć, że dokładnie tak napisałem w opisie aukcji... _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
Janek Stały bywalec
|
|
 |
|
|
Franki105 Obserwator
|
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 2:47 pm |
|
|
|
Coz nasunelo mi sie jeszcze cos na mysl. Klient dostaje do wersji drukowanej gratis, rozumiem ze rowniez jest dostarczana przez e-mail. Natomiast co chyba wazniejsze, to chodzi o gwarancje satysfakcji, a mianowicie czy tak samo odnosi sie ona do wersji drukowanych jak do elektronicznych? Jestem przekonany ze tak, ale prosze o sprostowanie czy w przyadku wersji drukowanej rowniez pozostaje ona u klienta? Choc skoro rownorzednie klient dostaje tez wersje elektroniczna, to zwrot drukowanej w sumie nie ma tez wiekszego sensu... Acha, nie zakladam z gory takiej mozliwosci, to po prostu takie czysto techniczne pytanie, bo wiem ze rzeczy nie do konca jasne lubia sie czasem zemscic w pozniejszym terminie |
|
 |
|
|
Mateusz Chlodnicki Administrator
|
Wysłany: Pon Lut 05, 2007 10:08 am |
|
|
|
W przypadku wersji drukowanych jest gwarancja zapewniona przez prawo, czyli 10 dniowy okres na ZWROT towaru zakupionego wysylkowo - jest o tym punkt w regulaminie zakupow.
Nasza cala oferta jest skierowana na ebooki i to nimi sie zajmujemy. Pozostale elementy sa dodatkami. _________________ Pozdrawiam
Mateusz Chlodnicki |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Nie Mar 04, 2007 12:18 am |
|
|
|
Moje spostrzeżenia ze sprzedaży ebooków na Allegro zawarłem w artykule w serwisie Artelis.pl, do przeczytania którego gorąco zachęcam.  _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
Darek9999 Dyskutant
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 11:24 am |
|
|
|
Mateusz Chłodnicki napisał: |
Na Allegro mozna sprzedawac ebooki, ale musza byc one wysylane na CD, wiec to i tak tutaj odpada.
Niektorzy Partnerzy sprzedaja nasze ksiazki na Allegro, na zasadzie takiej, ze wystawiaja aukcje opisujaca wersje drukowana w cenie oczywiscie takiej jak jest u nas w serwisie, a po wylicytowaniu aukcji przesylaja Klientowi namiar na formularz zamowienia danej ksiazki i 'instrukcje' jak to zrobic, piszac, ze sa Partnerami naszego serwisu.
To jedyny sposob, chyba, ze chcesz kupic po prostu hurtem np. 50 ksiazek drukowanych (po cenie obnizonej o 40% - prowizja Partnerska) i sprzedawac je niezaleznie wysylajac poczta. Taka opcja tez jest mozliwa. |
Jestem zainteresowany zarejestrowaniem działalnosci gospodarczej i zakupami hurtowymi ksiazek drukowanych. Gdzie moge znalezc jakies blizsze szczegoly na temat takiej wspolpracy. Cena obnizona o 40% (dot. ksiazek w wer. drukowanej czy dot. upustu od ceny ebooka?). Ile sztuk nalezy zakupic lub na jaka kwote aby byl to zakup hurtowy. Prosze o dokladne informacje. |
|
 |
|
|
|