Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
fuQ Świeża krew
|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 4:31 pm |
|
|
|
k-lis napisał: |
Jeśli wysyła książki własnoręcznie, to raczej ma działalność gospodarczą |
Studiując konta allegrowiczów stwierdzam, że raczej nie mają. Doliczają koszty przesyłek czyli koszty przesyłki podlegają opodatkowaniu 22% i z tego to już się trzeba rozliczać o ile dobrze wiem. Świnia nie będę i nie podam tych kont tutaj oczywiście, ale takich z allegro powinni usuwać. Nie dość, że sami sobie biedy kiedyś narobią to grają nie fair. |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 7:41 pm |
|
|
|
fuQ napisał: |
Studiując konta allegrowiczów stwierdzam, że raczej nie mają. Doliczają koszty przesyłek czyli koszty przesyłki podlegają opodatkowaniu 22% i z tego to już się trzeba rozliczać o ile dobrze wiem. Świnia nie będę i nie podam tych kont tutaj oczywiście, ale takich z allegro powinni usuwać. Nie dość, że sami sobie biedy kiedyś narobią to grają nie fair. |
Jeśli masz pewność, to zgłaszaj, gdzie trzeba. Nieuczciwą konkurencję należy tępić. Tylko nie do Allegro, ale do Urzędu Skarbowego. _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
Chcesz zarabiać na blogu tak jak ja (na PP ZM i AdSense)? |
|
 |
|
|
fuQ Świeża krew
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 8:39 pm |
|
|
|
Ale trzeba znać co najmniej miasto z jakiego allegrowicz pochodzi, żeby zgłosić do konkretnego urzędu, nieprawdaż? Czy może być to dowolny urząd skarbowy? |
|
 |
|
|
shark Świeża krew
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 11:00 pm |
|
|
|
Raczej nie masz racji.
Jeśli ktoś obniża cenę, to raczej sprzedaje i wysyła książki własnoręcznie, lub dolicza sobie pieniądze w koszcie przesyłki. Jeśli wysyła książki własnoręcznie, to raczej ma działalność gospodarczą, bo taka odsprzedaż nosi znamiona DG. Jeśli zaś dolicza sobie pieniądze w koszcie przesyłki, to wychodzi tak naprawdę na to samo. |
A od kiedy trzeba mieć zarejestrowaną DG żeby działać w jakiś Programach Partnerskich? |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Wto Gru 29, 2009 2:35 pm |
|
|
|
shark napisał: |
A od kiedy trzeba mieć zarejestrowaną DG żeby działać w jakiś Programach Partnerskich? |
A od kiedy można pisywać na forach bez umiejętności czytania ze zrozumieniem?
Napisałem tylko, że DG jest potrzebna (żeby nie powiedzieć, że niezbędna) do regularnej odsprzedaży książek na Allegro, kupowanych wcześniej hurtowo w wydawnictwie. _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
shark Świeża krew
|
Wysłany: Wto Gru 29, 2009 11:20 pm |
|
|
|
A od kiedy można pisywać na forach bez umiejętności czytania ze zrozumieniem?
Napisałem tylko, że DG jest potrzebna (żeby nie powiedzieć, że niezbędna) do regularnej odsprzedaży książek na Allegro, kupowanych wcześniej hurtowo w wydawnictwie. |
A kto tu mówi o hurtowych zakupach.Jak się orientuję mogę zamówić książkę za klienta a jako adres wysyłki podać jego dane a on bezpośrednio wpłaca pieniądze na konto wydawnictwa skąd otrzymuje książkę a mnie jest naliczana prowizja od sprzedaży.Potem przy wypłacie jest pobierana zaliczka na podatek dochodowy.Tak więc pieniądze klienta nie idą przez moje konto i nie mam nic z nimi wspólnego.Inna rzecz to to że nie mając DG nie można sobie odliczyć kosztów związanych z allegro, ale to chyba inny temat Dlatego to wprowadzono w tym PP.
Chyba ty piszesz tak żeby żaden nie zrozumiał a potem robisz pozostałym wykłady na temat swojej elokwencji i znajomości tematu. |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Sro Gru 30, 2009 10:47 am |
|
|
|
Jak się orientuję mogę zamówić książkę za klienta a jako adres wysyłki podać jego dane a on bezpośrednio wpłaca pieniądze na konto wydawnictwa skąd otrzymuje książkę a mnie jest naliczana prowizja od sprzedaży. |
Przecież nie o takiej sytuacji napisałem w zacytowanym przez Ciebie fragmencie:
Jeśli wysyła książki własnoręcznie, to raczej ma działalność gospodarczą, bo taka odsprzedaż nosi znamiona DG. |
Nie pisałem o sytuacji, o której wspominasz. Pretensje miej do siebie, o nieuważne czytanie, a nie do mnie, o podawanie nieprawdziwych informacji. _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
shark Świeża krew
|
Wysłany: Sob Sty 02, 2010 11:17 pm |
|
|
|
Twierdzisz że aby obniżyć cenę trzeba własnoręcznie przepakowywać i inne różne,a ja twierdzę że można obniżać cenę i resztę załatwi wydawnictwo. |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 9:58 am |
|
|
|
Tak twierdzę? _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
fuQ Świeża krew
|
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 8:25 pm |
|
|
|
Shark, czytaj ze zrozumieniem. Tu chodzi o to, że na allegro nielegalnie sprzedają osoby, które liczą sobie dodatkowo wysyłkę - już to jest dodatkowo opodatkowane i nieuczciwe względem innych jeśli działalności nie prowadzą. Druga sprawa to hurtowy zakup i odsprzedaż co również wymaga DG. |
|
 |
|
|
shark Świeża krew
|
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 10:36 pm |
|
|
|
No to mam takie pytanie do poprzedników czy jest to legalne?
Np.książka x w ZM kosztuje 40zł ja ją wystawiam na allegro za 30zł plus 10zł koszty wysyłki i do wpłaty podaje konto wydawnictwa.Czy do tego potrzebuje DG czy nie.
Moim zdaniem nie bo ja tylko dostaje prowizje od sprzedaży tj. od wpłaconych pieniędzy na konto wydawnictwa a do tego nie potrzeba DG bo mogę być rozliczony na podstawie umowy o dzieło bo w końcu pieniądze nie idą przez moje konto.Tak więc wy czytajcie ze zrozumieniem. |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Sro Sty 13, 2010 9:09 pm |
|
|
|
Moim zdaniem też nie musisz mieć DG do takiego promowania książek.
I my, akurat, czytamy ze zrozumieniem. _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
inwestor82 Dyskutant
|
Wysłany: Sob Sty 16, 2010 8:26 pm |
|
|
|
witam
czy jeśli nie mam DG i sprzedaję na allegro to czy musze sie pozniej rozliczac w US ze sprzedazy na allegro? jesli tak to w jaki sposob?
Dodam, że nie pakuje i nie wysyłam książek wlasnorecznie, robi to wydawnictwo, pieniadze takze nie przechodzą przez moje konto tylko idą bezposrednio na konto zm.
pozdrawiam _________________ <- Zrób 1 krok i zarabiaj |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Sob Sty 16, 2010 11:18 pm |
|
|
|
W takiej sytuacji musisz się rozliczać tylko tak, jak każdy inny partner. _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
inwestor82 Dyskutant
|
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 10:28 am |
|
|
|
W takiej sytuacji musisz się rozliczać tylko tak, jak każdy inny partner. |
Czyli jak dobrze rozumiem, rozliczam sie tylko na podstawie umowy o dzielo ze zlotymi myslami, które to za mnie odprowadzają podatek a to co robie na allegro nie powinno interesować urzedu skarbowego i w zadnych pitach tego nie uwzgledniam? _________________ <- Zrób 1 krok i zarabiaj |
|
 |
|
|
|