Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
bloodmean Świeża krew
|
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 1:02 pm |
|
|
|
Witam
Czy sprzedawanie książek ZM na allegro jest w pełni bezpieczne bez działalności gospodarczej. Mam zamiar sprzedawać tym sposobem co nie trzeba mieć takiej działalności. Ale chciałbym się dowiedzieć czy jest to w pełni bezpieczne bo nie chciałbym mieć później jakiś nieprzyjemności. |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 1:49 pm |
|
|
|
Co rozumiesz przez "nieprzyjemności"? Czy sam fakt, że będziesz mieć do czynienia z kontrolą z ZUS albo US jest dla Ciebie "nieprzyjemnością"? Jeśli tak -- odpuść sobie w ogóle sprzedawanie książek ZM na Allegro.
Sprzedawanie przez polecanie jest bezpieczne, ale może być potrzeba wyjaśnienia tego komuś kto przyjdzie Cię skontrolować. _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
Chcesz zarabiać na blogu tak jak ja (na PP ZM i AdSense)? |
|
 |
|
|
bloodmean Świeża krew
|
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 2:08 pm |
|
|
|
Kontrola to spoko. Chodzi mi o jakieś prawdziwe nieprzyjemności. Czy jakieś kary nie będe musiał płacić czy coś w tym stylu. |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 2:14 pm |
|
|
|
A to raczej nie masz się co martwić, choć w Polsce nigdy nie wiadomo, co urzędnik wymyśli...  _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
bloodmean Świeża krew
|
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 2:44 pm |
|
|
|
raczej czy napewno  _________________ Pozdrawiam
www.ebookin.pl |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 9:15 pm |
|
|
|
Raczej.
Na pewno to w cywilizowanych krajach. _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
lech Maniak dyskusji
|
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Nie Sie 30, 2009 1:19 pm |
|
|
|
lech napisał: |
A jak zamierzasz placic od tego podatki? |
Jeśli sprzedajesz książki na Allegro na tej zasadzie, że po zalicytowaniu kupujący dostaje linka partnerskiego i dopiero tam składa zamówienie, nie powinno być to traktowane jako działalność gospodarcza, tylko realizacja umowy partnerskiej (o dzieło).
Tylko, że wtedy nie można wliczyć w koszty prowizji Allegro... _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
lech Maniak dyskusji
|
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Nie Sie 30, 2009 7:48 pm |
|
|
|
Dokładnie.
Poza tym jest inna niedogodność -- często trzeba się tłumaczyć przed kupującymi, ja dostałem za to parę negatywów... _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
inwestor82 Dyskutant
|
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 3:09 pm |
|
|
|
1. przydałoby sie uaktualnienie tego poradnika dla partnerow chocby ze wzgledu na zmiany w cenniku allegro.
2. poruszona w nim zostala kwestia udostepnienia platnosci Allegro... czy mozliwe jest aby bez dzialalnosci gospodarczej sprzedawac ksiazki uzywajac platnosci Allegro? Chodzi o to ze ja musze najpierw zlozyc zamowienie potem wyslac klientowi dane do przelewu i wazny jest TYTUL. A co jesli klient od razu zaplaci przez platnosci allegro? co klient wpisze w tytule?
Najchetniej dowiedzialbym sie co sie dzieje od poczatku gdy klient sklada zamowienie tak jak to jest w poradniku, z tą roznicą ze chce on zaplacic przez platnosci Allegro. _________________ <- Zrób 1 krok i zarabiaj |
|
 |
|
|
megane83 Świeża krew
|
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 4:35 pm |
|
|
|
Witam,
prowadzę działalność gospodarczą, sprzedaję również na allegro. Na wszysko co sprzedaje mam faktury, pieniadze na moim koncie sa rejestrowane rowniez na kasie fiskalnej i sa moim przychodem. Jesli sprzedawalabym ksiazki ZM na allegro- klient wplaca na moje konto pieniadze, ja skladam zamowienie za klienta i przekazuje pieniadze do ZM. Jak takie pieniadze ksiegowac? Jak wytlumaczyc ich obecnosc na moim koncie? Rejestrowac je na kasie? To jest moj przychod?
Bede wdzieczna za naprowadzenie mnie na wlasciwy tok myslenia  |
|
 |
|
|
k-lis Maniak dyskusji
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 9:15 am |
|
|
|
Nie rozumiem Twoich wątpliwości. Traktujesz wtedy ZM jako "hurtownię", z której zamawiasz towar dla klienta. Ty dostajesz zamówienie od klienta, on wpłaca kasę, to jest Twój przychód. _________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Lis
|
 |
|
|
megane83 Świeża krew
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 1:13 pm |
|
|
|
Być może się mylę ale z tego co zdążyłam się dowiedzieć, to faktur na książkę nie dostaję. Dostaje ją klient.
Moim wynagrodzeniem jest prowizja, a nie marża.
Na prowizję wystawiam fakturę ZM. A co z książkami? Bez faktury chyba nie mam podstawy do przyjęcia pieniędzy. |
|
 |
|
|
lech Maniak dyskusji
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 1:26 pm |
|
|
|
No masz dwa wyjscia:
- kupujesz ebooki od ZM, dostajesz FV, wliczasz w koszty, sprzedajesz kientowi, wystawiasz (albo i nie - jesli nie musisz) FV. Ale ksiazki maja twoj ID wygenerowany
- nie bierzesz kasy od klienta, nie dokonujesz sprzedaży, nic nie kupujesz, tylko wysyłasz klienta żeby kupił sobie książkę/ebooka w ZM _________________ Pozdrawiam, Lech
Nowy PP z Audiobookami, do 30% prowizji!
http://fioletowypartner.bogactwo.com/program-partnerski/zantes/nowy-program-audiobooki-zantes/ |
|
 |
|
|
|